GemeenschappelijkWonenDag 20 mei 2017
Op zaterdag 20 mei organiseren de Landelijke Vereniging Centraal Wonen (LVCW) en de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijkwonen van Ouderen (LVGO) weer de GemeenschappelijkWonenDag. Een open dag van en voor woongemeenschappen in Nederland. Ook dit jaar doen andere Europese landen mee zoals België, Frankrijk en Italië. GemenschappelijkWonendag krijgt steeds meer een internationaal karakter.

Doel GemeenschappelijkWonenDag
Doel van de dag is om gemeenschappelijk wonen, in al haar vormen, meer zichtbaar te maken. Om ieder die het wil de mogelijkheid te geven een kijkje te nemen in een woongemeenschap. Met een betere bekendheid meer maatschappelijk draagvlak creëren om specifieke wensen voor woongemeenschappen nationaal en internationaal te kunnen realiseren.
Het is dan ook belangrijk dat zoveel mogelijk woongemeenschappen aan deze dag meedoen en daar bekendheid aan geven.
Zet je eigen woongemeenschap op de kaart. Voor nieuwsgierige buurtgenoten, nieuwe instroom op je wacht- of belangstellendenlijst.

Thema
LVCW
Dit jaar kiest de LVCW voor het thema ‘Opgroeien in een woongemeenschap’.
Kinderen vormen een belangrijke groep in woongemeenschappen. Het thema heeft als voordeel dat er veel leuke activiteiten zijn te verzinnen.
In de woongemeenschap zullen kinderen regelmatig besproken worden. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn:
•Waar begint en eindigt de verantwoordelijkheid van de ouder en vervolgens van de medebewoners?
•Hoeveel zeggenschap hebben kinderen in gemeenschappelijke besluiten?
•Welke sociale of andere vaardigheden ontwikkel je opgroeiend in een woongemeenschap?
LVGO
De LVGO heeft ervoor gekozen om dit jaar de GemeenschappelijkWonenDag zonder een thema te organiseren.
Natuurlijk ben je vrij om aan deze dag geen thema te verbinden of om een eigen thema te kiezen.

Pers en sociale media
Wij zullen jullie begin mei een persbericht sturen dat jullie bij de lokale media onder de aandacht kunnen brengen. De ervaring leert dat er op regionaal niveau al snel wat mee wordt gedaan en doorgaans extra bezoek oplevert. Het werkt ook goed om plaatselijke politici persoonlijk uit te nodigen.
De poster ontvangen jullie begin mei ook weer. Die kunnen jullie zelf nog invullen en daarmee jullie open dag in de buurt bekendmaken. Het is fijn als je deze open dag ook op je sociale media aankondigt: Facebook, Twitter, eigen website, enzovoort.
Wij zijn nu al bezig om tijdschriften en landelijke media zo ver te krijgen aandacht aan de GemeenschappelijkWonenDag te wijden. Ook houden we interviews onder jonge mensen die zijn opgegroeid in een woongemeenschap. Laat het ons weten via info@gemeenschappelijkwonen.nl als jullie woongemeenschap in het bijzonder open staat voor contact met de pers; mocht een journalist ons benaderen, dan kunnen we jullie naam doorgeven.

Aanmelden en kaart
•Meld ons jullie deelname op: www.gemeenschappelijkwonen.nl/registratie-voor-gw-dag-2017 Wij plaatsen dan jullie adres en andere gegevens op onze websites. Bezoekers en pers weten jullie dan gemakkelijk te vinden.
•Als je woongemeenschap dit jaar niet meedoet met de GemeenschappelijkWonenDag, wil je dan wel (in het kader van jullie betrokkenheid bij het concept gemeenschappelijk wonen) een melding op jullie website zetten? Bijvoorbeeld met een link naar de (Google-)kaart: www.gemeenschappelijkwonen.nl/gw-dag-op-de-kaart
•Je kunt de kaart ook in jullie eigen website opnemen. Stuur daarvoor een mailtje naar info@gemeenschappelijkwonen.nl Met als onderwerp “graag kaart-bestand GemeenschappelijkWonenDag” en je krijgt een bestandje toegestuurd, welke dat mogelijk maakt.

Openingstijden

Als richtlijn voor de openingstijden houden we over het algemeen aan: van 13.00 tot 16.00 uur. Als je andere tijden kiest kun je dat bij de aanmelding, op de poster en via je sociale media vermelden.
Alvast hartelijk dank voor jullie medewerking aan deze gezamenlijke inspanning om dit mooie woonconcept in de spotlight te zetten! Wij wensen jullie een mooie GemeenschappelijkWonenDag toe, met veel bezoekers.
Met vriendelijke groet,
Gerard Broeksteeg, Gabriëlle Verbeek, Wim Kouwenhoven, Marcel Leentvaar en Peter Bakker
namens de LVGO en de LVCW